Hobbyboerderij

Hobbyboerderij Stokroos

De boerderij waar Boek&Schotel gevestigd is, biedt ook plaats aan een kleine hobbyboerderij. In totaal is de oppervlakte 52 are, waarvan ongeveer 30 are grasland. Op de weiden loopt een kleine kudde geiten. De geiten worden gemolken en van de melk wordt kaas gemaakt. Er zijn ook kippen en er is een uitgebreide groentetuin. De mest van de geiten en de kippen wordt weer gebruikt in de groentetuin, er is dus sprake van een kringloop. Op de boerderij wordt uitsluitend biologisch gewerkt:  dus geen gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen; wel gebruik van biologisch zaaigoed en plantmateriaal. De geiten en de kippen worden biologisch gevoerd.

Aan de weg staat een karretje waar groenten, kruiden, eieren en kaas verkocht wordt.

Geiten en geitenkaas

Eind maart, begin april worden de jonge geitjes geboren, de eerste maand is alle melk voor de jonge geitjes. Eind april wordt er begonnen met melken. ’s Avonds worden de jonge geitjes dan in het jongenhok gestopt en kunnen niet bij hun moeders drinken. ’s Morgens worden de geiten gemolken, daarna komen de jonge geiten weer bij de kudde. Eind september is de melkgift zo laag geworden dat er gestopt kan worden met melken. Midden oktober komt er een bok op bezoek, waarna alles weer opnieuw begint.

Geitenmelk heeft een andere samenstelling dan koemelk, waardoor mensen met een koemelkallergie wel geitenmelk kunnen drinken.

Kaasmaken is een bijzondere activiteit. Om goede kaas te maken is kennis, kunde en geluk nodig.  Er wordt bij ons sinds 2005 kaas gemaakt; er wordt nog steeds bijgeleerd. Van de geitenmelk worden twee soorten kaas gemaakt: verse kaas en harde kaas.

Tijdens de melkperiode, in het voorjaar en de zomer, wordt er elke woensdag verse kaas gemaakt. Verse kaas kan na een dag al gegeten worden. De verse kaas wordt bij ons vermengd met kruiden, maar als de kaas van een zeer goede kwaliteit is wordt hij ook naturel verkocht. Verse kaas is lekker op een toastje, op brood en roggebrood , maar is ook heel lekker om sla mee aan te maken, in de soep (in plaats van zure room) en de ovenschotel.

Als er dan nog voldoende melk overblijft, wordt van deze melk harde kaas gemaakt, volgens het recept voor goudse kaas. Deze kaas is jong gegeten het lekkerst en kan natuurlijk overal op of in.

Dit jaar zullen er twee dingen veranderen: we gaan ook geitenyoghurt maken en we gaan de zuursel die nodig is voor de kaasmakerij zelf maken, hierdoor moet de kwaliteit van de kaas nog weer beter worden.

Groenten en kruiden

De laatste tijd wordt er veel gepraat over de voordelen van het eten van het seizoen en dat het goed is dat producten in de regio geproduceerd worden. Met een eigen groentetuin voldoe je daar aan. Het lukt niet helemaal om volledig uit eigen tuin te eten. In de groentetuin wordt veel gewassen bekend uit de biologische teelt, maar ook vergeten gewassen geteeld. Zoals Raapsteel, Mosterdblad, Snijbiet, Zomer- en Winterpostelein, Meiraapjes, Hokaido-pompoen, Pastinaak, diverse slasoorten, peultjes. We telen ook wel kruiden. We hebben ook een aantal hoogstamfruitbomen met streekgebonden appelsoorten als de Sedeling, de Groningse Pippeling, Zijden hemdje, Groninger kroon enz.

Reacties zijn gesloten.